KliK KliK!

Saturday, April 21, 2012

CARA MENANGANI MASALAH DGN JIRAN ANDA

JIRANNNNN!!!!!! ARGGGHHHHH!!!!!!



Hola!!!! Anda tgh buat ape tu??? Tgh gembira dgn jiran serta anak2 jiran anda? Atau anda tgh tensen tahap gaban dgn jiran dan sekutunya???
Saya paham... sebab saya pun ade jiran sejak kecil lg saya ade jiran... saya ade jumpe jiran baik dan tak baik.

Dlm hidup ni ade byk kategori jiran.... iaitu jiran baik hati, jiran murah hati, jiran mulut jahat dan juga jiran hasad dengki. Ramai antara kite terpak sa menghadapinya dgn stress terutamanya tinggal di apartment, kondo atau flat.... sbb mereka lg ramai jiran.
Saya penah jumpe jiran suke curi parking kereta saya, saya pernah jumpa jiran x reti minta izin pakai ampaian kite da pernah jumpe jiran yg saling memburukkan satu sama lain.
Lalu saya ambil langkah berjaga-jaga dengan mendiam kan diri. Itu sebenarnya salah, sbb kite kene menunjukkan tanda marah kite sbb kite ade HAK!
Lalu saya mengambil tindakan tegas  dgn cara bukan dgn kate2 tapi tindakan atau perbuatan ini kerana mulut ni kalau ckp menyakitkan dan lidah ni jgn digunakan semasa perang.

JIKA PARKING ANDA DIRAMPAS OLEH JIRAN
Tulis 1 note kecil “salam sedare, ni parking saya. Harap paham-paham la yer”
Lps tu selalu tinggalkan parking anda dgn tong atau tulis no. Plat di parking anda.

JIKA AMPAIAN DIGUNAKAN TANPA KEBENARAN
Jgn kacau baju jiran anda jika anda rase2 anda x basuh baju pd hari tersebut. Jika anda hendak menyidaikan baju anda.... anda tolak baju jiran anda secara kemas. Anda x bersalah dlm hal ni sbb dia x beri salam mase nk menyidai.
Di atas adalah contoh saya berikan.... tanpa gunakan mulut. Gerenti x de sape2 sakit hati sbb anda x gune lisan. Lagi contoh

JIKA JIRAN ANDA PENGOTOR DAN BUANG SAMPAH MERATA-RATA DPN RUMAH ANDA.
Anda sapu je... hari2 sapu hanya depan rumah ANDA. Lama-kelamaan nnti dia perasan, kalau dia still pengotor juga tu dia bkn jiran anda... dia tu pengotor heeee.....

JIRAN ANDA SUKE MEMBURUK-BURUKKAN ORG LAIN?
Hopefully jgn ambil port sgt sbb dia ssh hati dgn kesenangan org lain. Anda hanya dgr dan abaikan jgn pula anda jadi UNIFI pulak yer... sbb anda akan jd golongan kayu api neraka pulak... hohoho


Selamat mencuba!!!!! Mulakan hidup ini dgn kegembiraan.....

4 comments:

Sherwieyna Muzzawer said...

SALAM KENAL.i dah follow blog ni. follow i balik ye..;D

Luv said...

bagus.. sgt setuju dgn cara ni

zana
http://suteracintaku.blogspot.com/

Ikan Iblis di Syurga said...

Patut la memekak komen orang kat blog lain. Blog sendiri kurang response eaaa. Kesian

faiz fakhirin said...

jiran sy suka kentut sampai baunya masuk kedalam jamban rumah saya...arrrggghhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...